Opgelet Wetgeving: Het couperen van de oren bij honden is niet opgenomen in de lijst van dit KB en is dan ook verboden sinds 1 oktober 2001. Het couperen van de staarten is evenmin opgenomen op de lijst van voormeld KB maar bij wijze van uitzondering gaat dit coupeer verbod pas in vanaf 1 januari 2006.

Artikel 19, § 1 van hoger vernoemde wet luidt :
§ 1. Vanaf 1 januari 2000 is het verboden om deel te nemen aan tentoonstellingen, keuringen of wedstrijden met dieren waarbij een bij artikel 17bis verboden ingreep is verricht.
Hieruit volgt dat het verboden is om deel te nemen aan tentoonstellingen, keuringen of wedstrijden met een hond met gecoupeerde oren, ongeacht in welk land de ingreep werd uitgevoerd en ongeacht de nationaliteit van de eigenaar van de hond.
Verder bepaalt art. 19, § 2 van dezelfde wet :
§ 2. Het is verboden een dier dat een bij artikel 17bis verboden ingreep heeft ondergaan tot een tentoonstelling, keuring of wedstrijd toe te laten.
Dit houdt bij voorbeeld ook in dat de organisator van een tentoonstelling of wedstrijd gecoupeerde honden zal moeten weigeren.
§ 3 van hetzelfde wetsartikel stelt :
§ 3. Het verhandelen van dieren waarbij een bij artikel 17bis verboden ingreep is verricht, is verboden.
Dit betekent dat een hond met gecoupeerde staart met ingang van 2006 :
•   niet in de handel gebracht mag worden;
•   niet te koop mag aangeboden worden;
•   niet in het bezit gehouden, verworven en tentoongesteld mag worden met het oog op verkoop;
•   niet geruild of verkocht mag worden;
•   niet ten kosteloze of bezwarende titel mag afgestaan worden.
§ 4 van hetzelfde artikel tenslotte bepaalt de enige uitzondering hierop :
§ 4. De bepalingen van de voorafgaande paragrafen zijn niet van toepassing indien bewijzen kunnen worden voorgelegd dat de ingreep verricht is vóór het van kracht worden van het in artikel 17bis bedoelde verbod.
Tekentijd !! Hoe een teek verwijderen ?

Weet jij hoe je een teek moet verwijderen uit het lichaam? De meeste Vlamingen verwijderen teken niet op de juiste manier. Dat blijkt uit een onderzoek van 'Zorg en Gezondheid'. Heel wat van de ondervraagden checkt na een wandeling in de natuur niet of ze gebeten zijn door het beestje. Van maart tot oktober is het risico op een tekenbeet het hoogst.

Verdoof de teek niet met alcohol of andere middelen. Daardoor verhoog je het risico op besmetting! 

 

Grijp de teek met een tekentang, een pincet of twee vingers vast bij de kop, zo dicht mogelijk tegen de huid. Trek hem voorzichtig uit de huid, in één rechte beweging. Zorg ervoor dat je zijn lijf niet samen knijpt!

Maak het wondje schoon met water en zeep en ontsmet het.

Noteer de datum van de tekenbeet. Eventuele symptomen in geval van besmetting kunnen pas een hele tijd later optreden. Hou de plaats van de tekenbeet de eerste drie weken na verwijdering goed in het oog. Als er een groter wordende ronde vlek ontstaat, contacteer je zo snel mogelijk je huisarts.

Filmpje hieronder

Dodelijke hondenziekte ontdekt !! “Laat jouw hond inenten”


Hondenbaasjes in Nederlands-Limburg zijn bezorgd over een dodelijke hondenziekte die vlak over de Duitse grens is opgedoken bij vossen. Een dierenarts in Echt waarschuwt op Facebook voor de ziekte van Carré, een virusinfectie die bij honden, vossen, wolven en marterachtigen dikwijls dodelijk is. In Niederkrüchten, niet ver van de grens bij Roermond, zijn onlangs vossen gevonden met Carré. Vorig jaar in april dook de ziekte ook op bij wilde dieren in Voeren en Luik.

Bij Duitse vossen in het grensgebied is de ziekte van Carré vastgesteld, een virusinfectie die ook dodelijk is voor honden.

“Het is een zeer besmettelijke ziekte, maar er bestaat een goed vaccin tegen en normaal gezien zijn alle honden in België ingeënt tegen Carré. Dertig jaar geleden kwam de ziekte nog voor, sindsdien heb ik het nooit meer gezien in mijn praktijk. De Duitse grens is niet zo heel ver weg maar ik heb nog niet gehoord van gevallen hier bij ons. Er is dus zeker geen paniek nodig,” verklaart dierenarts  van dierenartsenpraktijk Kinroyderveld uit Kinrooi. “Maar het is toch uitkijken met honden uit het Oostblok. Die zijn soms in werkelijkheid jonger dan de verkoper voorspiegelt. Als de pups te jong worden ingeënt, werkt het vaccin niet. Het best worden pups op 12 à 16 weken ingeent en rond de leeftijd van één jaar moeten ze opnieuw een spuitje krijgen.”

Schrik: Honden die de ziekte van Carré oplopen, hebben koorts en een loopneus, ze gaan hoesten en krijgen een longontsteking. Er komen maag- en darmproblemen bij en het zenuwstelsel wordt aangetast. Uiteindelijk volgen stuiptrekkingen en verlamming en loopt het heel vaak fataal af. De ziekte wordt overgebracht via hoesten, niezen, direct en indirect contact: een niet-gevaccineerde hond die bijvoorbeeld met een tak speelt waar een besmette vos op heeft geniesd, kan de ziekte van Carré krijgen. Het virus is ook aanwezig in ontlasting en urine en dieren kunnen tot vier maanden na besmetting het virus nog uitscheiden.“De ziekte dook vorig jaar ook op in de provincie Luik. Tegenwoordig hebben mensen meer schrik om hun hond te laten vaccineren. " Laat dit opnieuw een goeie reden zijn om je dieren toch te laten inenten” luidt de aanbeveling van een dierenarts !


Levensgevaarlijke bacteriën tieren welig in drinkbakjes van honden:

De drinkbakken van honden zijn een echte kweekvijver voor gevaarlijke bacteriën die een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid van mens en dier, zo blijkt uit een nieuwe studie. In bakjes die algemeen in de handel verkrijgbaar zijn, werden onder andere de potentieel dodelijke bacteriën E. colli, salmonella en MRSA aangetroffen. Roestvrij stalen drinkbakken scoren het beste, in plastic bakken zitten de meeste bacteriën en in aardewerk drinkbakken de meest schadelijke soorten.

De potentieel dodelijke bacteriën als de "uitwerpselenbacterie" E. colli, salmonella en MRSA - de aan een groot aantal antibiotica resistente gouden stafilokok -, kunnen allemaal overgaan van de hond naar de eigenaar, en een team van de Hartpury University in het VK wilde dan ook nagaan in hoeverre de groei van bacteriën en de gevonden soorten beïnvloed werden door het materiaal van de drinkbakjes, en door hoe vaak het bakje gereinigd werd.

"Het toenemend nauw contact tussen mensen en hun huisdieren leidt tot bezorgdheid over de bacteriële overdracht van zoönosen - besmettelijke ziekten die over kunnen gaan tussen dieren en mensen", zo zei docent dierkunde Aisling Caroll van Hartpury in een persmededeling van de universiteit.

"De drinkbak van de hond werd eerder al geïdentificeerd als het op twee na meest besmette item in een huishouden, wat doet vermoeden dat drinkbakjes in staat zijn ziekten door te geven", zo zei ze. 

Roestvrij staal en vaak reinigen

Uit het onderzoek van Caroll en de afgestudeerde student bioveterinaire wetenschappen Coralie Wright bleek dat in plastic drinkbakken na verloop van tijd het hoogste aantal bacteriën zat. De schadelijkste soorten, onder meer E. colli en MRSA, werden dan weer het meest gevonden in aardenwerken drinkbakken. Roestvrij stalen drinkbakken scoorden het beste, zo bleek. 

Weinig verwonderlijk was de conclusie dat er een duidelijke toename van het aantal bacteriën was naarmate hetzelfde water langer gebruikt werd. Geregeld verversen en schoonmaken blijkt dus de boodschap. 

Volgens Caroll is er nog meer onderzoek nodig om vast te stellen wat de beste materialen zouden zijn, en hoe en hoe vaak de drinkbakken het best schoongemaakt worden, maar blijkt wel duidelijk uit haar studie dat drinkbakken van honden een risico op ziekten inhouden, zowel voor mens als voor dier. 


Op reis met je hond?

Olé congé… en je hond, die gaat deze keer lekker mee. Maar, ben je wel voorbereid op een reis met je viervoeter? Hondenwetenschapper Joke Monteny geeft je enkele nuttige tips om je reis zo vlekkeloos - en dat bedoelen we in zekere zin ook letterlijk – mogelijk te laten verlopen.  

Voor je vertrekt…

1. Pas je reis aan

Misschien kijk jij erg uit naar die citytrip, maar bedenk dat je hond heel anders naar de wereld kijkt. Hij verlangt meer naar natuur en wandelen dan naar musea en drukte. Bestemmingen met extreem warme of koude temperaturen zijn ook geen goed idee. En voor wie met het vliegtuig reist, raden dierenorganisaties aan om een vlucht met je hond te beperken tot 8 à 9u. Weet ook dat elke luchtvaartmaatschappij andere regels en tarieven hanteert. Informeer je goed!

2. Naar de dierenarts 

Zorg dat je hond in orde is met zijn vaccins én dat hij beschermd is tegen parasieten. Wacht niet te lang met je bezoek aan de dierenarts, sommige inentingen moet hij al enkele weken voor vertrek gekregen hebben. Een grondige check-up kan bovendien aantonen of je hond vlieg/reisfit is. Informeer je ook naar middeltjes tegen wagenziekte en check voor je vertrekt waar je in de buurt van je vakantiebestemming een dierenarts kan vinden.

  • Uw hond moet gechipt zijn. Naast een chip is een hondenpenning aan te raden, omdat deze direct leesbaar is voor iedereen.
  • Ze moeten een EU dierenpaspoort hebben
  • En minstens 21 dagen voor vertrek gevaccineerd worden tegen rabiës (hondsdolheid).

  Better safe than sorry.

3. Wen-moment

Reist je hond in een reisbench of reistas? Neem de tijd om hem hieraan te laten wennen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een gordel in de auto.

Inpakken & wegwezen…

4. Pak zijn valies!

Dit moet mee:

• Paspoort (verplicht!)
• Gezondheidsboekje
• Voeding en snacks
• EHBO-kit (met o.a. een tekentang)
• Speeltjes
• Een extra leiband, harnasje
• Poepzakjes
• Een koelmat
• Water (op tijd verversen!)

 

6. Denk aan comfort & veiligheid 

Ga je met de auto op reis en vervoer je de hond in de koffer? Zorg dan dat er geen valiezen tegen of op hem kunnen vallen én dat hij jou niet kan storen tijdens het rijden. Bedenk ook dat honden niet goed tegen warmte kunnen (dit geldt zeker voor rassen met een korte snuit) en pas dus de temperatuur in je auto aan. Stop onderweg voldoende, zodat hij zijn poten kan strekken, maar bedenk wel dat hij de omgeving niet kent.

Reis je met het vliegtuig? Laat je hond zo kort mogelijk voor vertrek uit , zodat hij voldoende energie is kwijtgeraakt. Heb je een overstap? Ga dan even wandelen met de hond, de meeste vliegvelden hebben namelijk een pet relief area.

Eénmaal aangekomen… 

7. Blijf bij hem

Een nieuwe omgeving kan beangstigend zijn voor je hond. Laat hem die eerste dagen niet te lang alleen. En kies een gezellig slaapplekje voor hem uit.

8. Een nieuw medaillon

Noteer op een nieuw medaillon het adres en telefoonnummer van je verblijfplaats. Als je hond verloren loopt, dan kunnen zijn vinders jou snel lokaliseren.

9. Trek er samen op uit!

Quality time! Trek er samen op uit, wandel, sport en verken de buurt. Dwing hem niet tot dingen die hij niet leuk vindt. De ene hond is de andere niet. Zo zijn sommige honden waterratten, terwijl andere honden een plons maar niets vinden. Houd rekening met wat hij wil. Het is immers ook voor hem vakantie!

Op reis gaan, het kan best beangstigend zijn voor je hond. Dan kan zijn vertrouwde voeding en een lekkere snack helpen.

 


Waarschuwing voor iedereen met een hond!

Ik heb de eerste gras aren( mouwkruipers) al gespot! Over een aantal weken zie je er een explosie van! Deze gras aartjes zitten eerst als een kluwen bij elkaar en als ze verdrogen valt dit plantje " uit elkaar". Deze kleine gras aartjes kleven vast aan de vacht van je hond als deze er doorheen loopt! Er zitten weerhaakjes aan waardoor dit plantje maar één kant uit kan, namelijk de huid in van je hond! Dit kan hele gemene fistels veroorzaken. De gras aar kan heel wat schade aanrichten. Ze kunnen zelfs in een oog en een oor terecht komen, met alle gevolgen van dien. Heeft je hond een verdikking op zijn poot of teen, klappert je hond overdreven met zijn kop en zie je dat je hond knijpt met een oog, twijfel niet en ga naar je dierenarts! Zo kan de schade beperkt blijven voor je lieve viervoeter.Een mergpijpje !!!! als versnapering maar soms met  grote gevolgen.